Analiza Balzakovog romana Čiča Gorio

I grupa – Društveno- istorijske okolnosti u romanu

Odredite vremenski period u kome se odigrava radnja ovog romana, izdvojte značajne istorijske događaje tog vremena i objasnite kako su se oni odrazili na život ljudi u Francuskoj.Kako su društveno-istorijski uslovi prelomljeni u ovom romanu, tj. na koji način, iz koje perspektive mi o njima saznajemo?Kako je društvo strukturirano(podela na društvene slojeve) i šta karakteriše život pojedinih društvenih slojeva?(uopšteno)

II grupa – Tematika romana, slika pariskog i francuskog društva

Pokušajte da odredite šta je šira a šta uža tema romana i na osnovu toga tipologiju romana. Zašto kažemo da je ovo društveni roman i na koji način su prikazani svinjegovi slojevi (siromašni, buržoazija plemstvo)? U tumačenju uzmite u obzir od kog društvenog sloja polazi Balzak, kroz koje ličnosti je taj sloj prikazan i u kakvom prostoru.(pansion Voker i njegovi stanari).Na koji način je piasac taj sloj povezao sa visokim društvom i iz kojih perspektiva?(Rastinjak, grofica de Bozean, Votren, čiča Gorio i njegov odnos sa ćerkama – u kratkim crtama).Navesti ličnosti koje pripadaju građanskom i plemićkom društvenom sloju i uočiti sličnosti i razlike u njihovom načinu života. Prema tome, kakvu nam sliku francuskog i pariskog društva nudi Balzak?

III grupa – Lik čiča Gorioa

Na koji način nas pisac upoznaje sa likom čiča Gorioa, šta saznajemo o njemu, kakav utisak ostavlja svojom pojavom na ostale stanare pansiona Voker? Koje periode iz njegovog života pisac opisuje, kojim stilskim postupkom se služi prilikom pisanja o njegovoj prošlosti, a koji postupak primenjuje u prikazivanju njegove nesreće? Ako kao prvu priču posmatramo deo iz Gorioovog života vezan za njegove uspehe uključujući i udaju njegovih kćerki, a ako drugu silaznu putanju od bogatastva ka siromaštvu i tragičnoj smrti, koje butne pojedinosti možete izdvojiti iz prve, a koje iz druge celine? Objasnite starčevu ljubav prema kćerkama uzevši u obzir koliko ona usrećuje onoga ko je pruža, a koliko onoga ko je prima. Šta je realističko u slikanju čiča Gorioovog lika? Iznesite svoj sud o njemu.

IV grupa – Lik Ežena de Rastinjaka

Objasnite njegovo poreklo, razlog dolaska u Pariz, njegove ambicije, odnos prema porodici iz koje potiče.Uporedite Rastinjaka sa početka i sa kraja romana – kakav moralni preobražaj on doživljava?Na koji način na njegovu sudbinu utiče poznanstvo sa čiča Gorioom, gospođom de Bozean, čiča Gorioovom kćerima, Votrenom? Kako Ežen vidi uspeh u društvu i način na koji može da dođe do njega? Kojim se postupcima pisac služi razvijajući Rastinjakov lik? Lični sud o njemu.

V grupa – Lik Votrena

Kakav utisak su na vas ostavili prvi opisi Votrena? Kakvu ulogu njegov lik dobija tokom razvoja radnje romana? Kakva saznanja Rastinjak stiče od Votrena? Kako Votren doživljava svet oko sebe? Kako nam se prikazuje u sceni svog hapšenja? Koja je Votrnova ambicija? Šta Balzak obezbeđuje svom romanu uvodeći ovakav lik?(objasnite taj svoj stav) Iznesite svoj sud o njemu i protumačite značaj takvog lika u romanu.

VI grupa – Balzakov realizam

Ispitajte primenu Balzakovih poetičkih stavova iz Predgovora Ljudskoj komediji  u romanu Čiča Gorio. Da li se u potpunosti poklapaju teorijski stavovi iz Predgovorai njihova primena u romanu? Koliko je, po vama, ovaj roman univerzalan? Iznesite svoje utiske i pokušajte da procenite estetsku i etičku vrednost ovog romana.

Da bismo uneli nešto novo, savaka grupa će kreirati strip na osnovu izabrane scene koristeći program http://www.bitstrips.com/create/comic/

Ukoliko ste zainteresovani, pogledajte ovaj film. Iako je na italijanskom, nadam se da ćete, bar malo, osetiti atmosferu Balzakovog romana.

Advertisements
Kategorije:

2 Comments

  1. spremamo ugledni cas na ovu temu.necete verovati,dosla sam na potpuno identicne ideje…drago mi je sto smo na dobrom putu.pozdrav iz egs“nikola tesla“jagodina…

    1. Drago mi je da su vam se dopale moje zamisli i da mozete da ih iskoristite. Nadam se da ce cas biti uspesan i volela bih da mi javite kako je sve proteklo. Pozdrav.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s